STRUČNI SKUP

OD A DO Z: Proizvodnja aromaterapijskih sirovina i proizvoda, kontrola kvalitete, zakonski preduvjeti za plasiranje proizvoda na tržište

S veseljem vas pozivamo na stručni skup koji će se održati

9. lipnja 2017. od 9 – 17 sati u prostorima tvrtke Medika d.d (Capraška 1).

Teme stručnog skupa vezane su uz proizvodnju sirovina (eterična ulja) i krajnjih proizvoda (kozmetički preparati), kontrolu kvalitete, distribuciju sirovina i krajnjih proizvoda te tumačenje zakona i regulativa kojima su uređene navedene aktivnosti. Stručni skup također predstavlja jedinstvenu priliku da dobijete odgovore na pitanja povezana uz ovu temu, koja do sada niste imali kome uputiti.

Skup je namijenjen sudionicima svih faza u procesu stvaranja aromaterapijskih sirovina i proizvoda: proizvođačima sirovina, distributerima, proizvođačima krajnjih proizvoda i kupcima. Uz vrijedna znanja, ovaj stručni skup predstavlja i jedinstvenu priliku za networking, ostvarivanje suradnje te upoznavanje i bolje razumijevanje stručnjaka iz područja aromaterapije i srodnih aktivnosti. 

SUDIONICI

MARA DOLJAK, mag. pharm.

Osnivačica i direktorica tvrtke Aromara d.o.o., pionira aromaterapije na prostoru Hrvatske i regije, s više od 25 godina iskustva u području aromaterapije. Autorica brojnih receptura. Aromaru i hrvatsku aromaterapiju predstavlja na znanstvenih skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Ravnateljica Aroma Akademije.

Mr. sc. JASMINKA PAPIĆ, dipl. ing.

40 godina rada u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, uključujući poziciju voditeljice Odsjeka za aroma mirise, vitamine i biološki aktivne tvari pri Službi za zdravstvenu ekologiju. Članica raznih državnih povjerenstava vezanih uz legislativu, kontrolu i primjenu biološki aktivnih tvari, eteričnih ulja, aroma i prehrambenih enzima. Autorica i koautorica brojnih stručnih radova objavljenih u stručnim časopisima i predavanja održanih na međunarodnim i domaćim skupovima.

 Dr. sc. IVA REZIĆ

Predstojnica Zavoda za primijenjenu kemiju. Autorica dvaju doktorata: iz područja analitičke kemije (na Institutu za Analitičku kemiju Sveučilišta u Beču u Austriji), te iz područja inženjerstva na TTF-u. Rezultate svojih istraživanja objavila je do sada u 54 rada; autorica je sveučilišnog udžbenika i 3 poglavlja u knjigama. Surađivala je na 12, a trenutno vodi 3 znanstvena projekta. Glavna je urednica časopisa TEDI, urednica 4 časopisa, te recenzentica za njih 32.

NEŽA RANGUS, dipl.chem.ing.

Direktorica tvrtke Arxfarm d.o.o., koja se već 25 godina bavi proizvodnjom i prodajom eteričnih ulja.  Višegodišnje iskustvo u proizvodnji, analizi i distribuciji eteričnih ulja i prirodnih proizvoda. Već nekoliko godina radi i za tvrtku ZAZA Consulting, gdje domaćim i stranim tvrtkama izrađuje svu zakonski potrebnu dokumentaciju za kozmetičke proizvode. 

Prof dr. sc. IVAN KOSALEC, mag.pharm.

Znanstveni savjetnik i stručnjak Europske agencije za lijekove, vanjski suradnik Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH, koordinator Radne grupe za homeopatsku farmaciju u hrvatskom Homeopatskom medicinskom društvu, član izvršnog odbora Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije bakterija na antibiotike Ministarstva zdravlja RH. 

PROGRAM

AKTIVNOST

PREDAVAČ

RASPORED

Uvodna riječ: Eterična ulja – antibiotici budućnosti i ključni faktori u anti-aging procesu

Mara Doljak, mag.pharm.

9:00 – 9:30

Autentičnost i kvaliteta eteričnih ulja kao preduvjet njihove terapijske primjene

Mr. sc. Jasminka Papić, dipl.ing.

9:30 – 11:30

Pauza

11:30 – 12:00

Eterična ulja prema indikacijama tradicionalnih biljnih lijekova u EU

Prof.dr.sc. Ivan Kosalec, mag.pharm.

12:00 – 14:00

Pauza

14:00 – 14:15

Zakonodavni okvir kozmetičkih proizvoda: Nužno zlo?

Neža Rangus, dipl.chem.ing.

14:15 – 15:30

Kako prepoznati lažna eterična ulja – susret znanosti i struke

Dr. sc. Iva Rezić

15:30 – 16:30

Završna riječ

Mara Doljak, mag.pharm.

16:30 – 16:45

Networking

16:45

TEME PREDAVANJA

Uvodna riječ: Eterična ulja – antibiotici budućnosti i ključni faktori u anti-aging procesu

Mara Doljak, mag.pharm.

9:00 – 9:30

Autentičnost i kvaliteta eteričnih ulja kao preduvjet njihove terapijske primjene

Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing.

9:30 – 11:30

Biljke su u svom prirodnom okruženju izložene različitim oblicima opasnosti protiv kojih moraju upotrijebiti široki spektar obrambenih mehanizama, različitih od ciljanih djelovanja sintetskih lijekova. Tu zadaću preuzimaju njihovi sekundarni metaboliti među koje se ubrajaju i eterična ulja. Sekundarni metaboliti, između ostalog, modificiraju funkcionalne proteine (prvenstveno stanične receptore i enzime) čime mijenjaju i procese u organizmu ovisne o tim proteinima ostvarujući tako svoje ljekovito djelovanje. Molekule eteričnih ulja ulaze u interakcije s molekulama i strukturama ljudskog organizma pri čemu ostvaruju različite biološke učinke. Broj potvrđenih i dokazanih farmakoloških aktivnosti i terapijskih učinaka sve je veći, zbog čega je u porastu i potražnja za eteričnim uljima kao ljekovitim supstancijama. Terapijska vrijednost eteričnih ulja velikim je dijelom posljedica njihovog „multitarget“  djelovanja i neselektivnih učinaka koji bude novu nadu u mogućnost njihove primjene kod različitih degenerativnih i autoimunih bolesti.

Djelotvornost eteričnih ulja, kod bilo kojeg načina primjene, ovisi prvenstveno o njihovoj kvaliteti, autentičnosti i izboru metode primjene. Stoga je za uspješnost terapije, uz korištenje propisno deklariranih kvalitetnih i autentičnih eteričnih ulja, ključno dobro poznavanje botaničkih vrsta biljaka iz kojih se proizvode, znanje o njihovom kemijskom sastavu i sterokemijskim specifičnostima, mehanizmima djelovanja te sigurnosti primjene. Odgovornost za to dijele svi sudionici na putu od proizvodnje eteričnog ulja, njegove kontrole, distribucije sve do konačne aplikacije.

Eterična ulja prema indikacijama tradicionalnih biljnih lijekova u EU

Prof. dr.sc. Ivan Kosalec, mag.pharm.

12:00 – 14:00

Eterična ulja kao iscrpine biljnih droga imaju dogogodišnju upotrebu unutar europske etnobotanike i fitofarmacije. No, pozivajući se na tradicionalnu upotrebu eteričnih ulja, nekoliko je primjera uspješno dokazanih upotreba tijekom najmanje 30 godina na Europskom tlu. Europska agencija za lijekove (EMA) je preporučila/dozvolila indikacije za nekoliko eteričnih ulja na osnovu tradicionalanosti upotrebe i dokazanih literaturnih podataka upotrebe i to eterična ulja kima, cimeta, bergamota, eukaliptusa, komorača, borovice, lavande, kamilice, čajnog drveta, metvice, aniša, klinčića, kadulje, timijana, odoljena, a određeni broj eteričnih ulja su i dalje na znanstvenoj reviziji.  Stoga se može reći da tradicionalnost upotrebe, potkrijepljene sa literaturnim podacima povezana sa kakvoćom prema Europskoj farmakopeji pokazuje racionalan smjer upotrebe eteričnih ulja unutar kategorije tradicionalnih biljnih lijekova Europske unije. 

“Zakonodavni okvir kozmetičkih proizvoda: Nužno zlo?”

Neža Rangus, dipl.chem.ing.

14:15 – 15:30

Što zakonski mora imati svaki proizvođač kozmetike u Hrvatskoj, po europskoj regulativi EC 1223/2009? Što je PIF? Kako da se proizvođači/distributeri sirovina pripreme na to?

Hrvatska je 2013 godine ušla u Europsku uniju. Kao i kod mnogih zakona, to je značilo promjenu i u zakonima vezanima uz kozmetičke proizvode. Dok je prije važio Zakon o predmetima opće uporabe (“Narodne novine”, br.39/13), sad ga je u potpunosti zamijenila Uredba EC 1223/2009 o kozmetičkim proizvodima. Prema toj uredbi svi proizvođači kozmetike trebaju za svaki proizvod imati izrađen PIF (Product Information File), prijaviti svaki proizvod u europsku CPNP bazu, imati sređene dokumente za sve ulazne sirovine i još mnogo toga.

Ali što to znači za male proizvođače/distributere kozmetike? Kako se mogu pripremiti na to? Sa druge strane, što to znači za proizvođače/distributere sirovina za kozmetiku? Kakve dokumente trebaju osigurati svojim kupcima?

Odgovore na ova, i mnoga druga pitanja dobit ćete na predavanju “Zakonodavni okvir kozmetičkih proizvoda: Nužno zlo?”.

Kako prepoznati lažna eterična ulja – susret znanosti i struke

Dr.sc. Iva Rezić

15:30 – 16:30

Danas se na tržištu mogu pronaći mnoga krivotvorena eterična ulja koja imaju cijenu i kvalitetu znatno nižu od originalnog proizvoda. Uloga je stoga kemičara da pravilnim odabirom analitičkih postupaka i metoda odrede točan i precizan sastav nepoznatog uzorka te dobivenim rezultatima garantiraju autentičnost deklariranog eteričnog ulja.

Osim klasičnih fizikalno-kemijskih metoda (poput određivanja relativne gustoće, mješivosti, optičke rotacije, peroksidnog broja, indeksa estera i kiselinskog indeksa, određivanja apsorbancije i točke ledišta te praćenja karotenoida), u analizi eteričnih ulja vrlo važna je primjena kromatografskih metoda poput tankoslojne i plinske kromatografije.

Kako u brzoj i preciznoj detekciji krivotvorina eteričnih ulja kemičarima danas pomaže i primjena kemometrike uz sofisticirane statističke metode kao što je primjerice metoda Principal component analysis (PCA), tome će u ovom predavanju biti dan poseban naglasak.

Veselimo se vašem dolasku!

POKROVITELJI

IREKS AROMA d.o.o.

Arxfarm d.o.o.

Otvorena je mogućnost prijave sponzorstva!

STRUČNI SKUP

OD A DO Z: Proizvodnja aromaterapijskih sirovina i proizvoda, kontrola kvalitete, zakonski preduvjeti za plasiranje proizvoda na tržište

9.6.2017. (petak)

9 – 17 h

Medika d.d. (Capraška 1, Zagreb)

CIJENA: 1,500 kn

PRIJAVE I UPLATE DO 31.5. u 12 sati: 790 kn

Cijena od 31.5. u 12:01 sati – 8.6.: 1,500 kn

Račun za uplatu kotizacije:

Ustanova Aromara Centar d.o.o.

Ivana Perkovca 19, Harmica

10292 Šenkovec

IBAN: HR0424840081101956264